(i) eenmalige uitkeringen (ongeacht het doel of de reden van de uitkering, niet zijnde een periodiek repeterende uitkering), en (ii) thuiswerkvergoedingen (ongeacht of deze vrij van loonheffingen kunnen worden uitbetaald).
Let op: met ingang van 1 januari 2023 wordt de inlenersbeloning verder uitgebreid met de vaste eindejaarsuitkering conform de voorwaarden geldend bij de opdrachtgever.
Wellicht nog veel belangrijker is dat ten aanzien van pensioen de wachttijd van 26 weken per 1 januari 2022 wordt teruggebracht naar maximaal acht weken. Daarnaast wordt de pensioengrondslag aangepast naar:
Echter, wellicht de belangrijkste wijziging is dat de rechtspositie van uitzendkrachten wordt verbeterd. Met ingang van 3 januari 2022 wordt Fase A namelijk beperkt tot 52 gewerkte weken (waarbij onder gewerkte weken vanaf 2 januari 2023 ook de weken worden begrepen waarin de uitzendkracht doorbetaalde vakantie opneemt). Daarnaast wordt de maximale duur van Fase B beperkt tot drie jaar (waarbij het de bedoeling is dat dit in de toekomst verder wordt beperkt tot twee jaar).
Tot slot worden er nog wat bepalingen opgenomen omtrent arbeidsmigranten (inkomenszekerheid en een redelijke periode om de huisvesting te verlaten) en omtrent onwerkbaar weer. Tevens gaan de cao-partijen nog verder in gesprek over de verdere toekomst van de Cao voor Uitzendkrachten. Hiermee wordt verdere invulling gegeven aan het SER-advies ‘Zekerheid voor mensen, een wendbare economie en herstel van de samenleving’.
Kortom: er staat – zoals altijd – wederom een hoop te gebeuren in de uitzendbranche!
Indien u vragen heeft over de (nieuwe) Cao voor Uitzendkrachten (en de gevolgen hiervan), neem dan gerust contact op met onze flexspecialist Jeroen Belderok of een van de andere specialisten van het flexteam; zij helpen u graag verder.